Monday, 22 October 2012

kleine kunstwerkjes van grote illustratoren


English summery below:
Bij het eerste herfstige weer denk ik meteen: Jippie, boeken kaften, bijna kinderboekenweek en nog even en dan kan de siterklaasvoorpret beginnen! Boeken hoef ik niet meer te kaften, maar van Kinderboekenweek word ik nog steeds ontzettend blij.
Net als ik vroeger, krijgen mijn kinderen dan een boek. Bij het eerste bezoek aan de boekhandel kon ik niet kiezen. Dat gaf niet, want kinderboekenweek duurt tien dagen (ook zoiets fijns) en ik had dus nog alle tijd. Wel zag ik er een aankondiging van De Delftse Boekenbende dat blijkbaar ieder jaar plaats vindt in bibliotheek en schouwburg. Fijn om te weten dat ik in een stad ben komen wonen die ook dol is op de kinderboekenweek. Annemarie van Haeringen en Charlotte Dematons zouden komen signeren en daar moest ik dus naartoe.
Dus ging ik op zondagmiddag zonder kinderen maar met een stapel boeken en m'n camera naar de bieb. Daar zat Annemarie van Haeringen te signeren. Ze tekende een schattige ezel in het boek van een klein jongetje en zo wist ik meteen wat ik voor Daan moest kopen, het eerste deel over Kleine Ezel. Als sinds z'n geboorte hangt er een poster van Kleine Ezel op z'n kamer, dus dan moet je ook het boek hebben toch? Annemarie tekende heel rustig een prachtige ezel in z'n boek. Ik durfde nog net te vragen of ik een foto mocht maken. Dat mocht. Opeens leek zo'n grote camera zo verdreven. Ik voelde me zo'n groupie. Dus pakte ik maar m'n mobiel.
En toen dus wachten op Carlotte Dematons. Bente kreeg haar nieuwste boek als kraamcadeau en die wilde ik laten signeren. En het liefst mijn eigen favoriet, het Sinterklaasboek ook. Dus bleef ik in de buurt. Ondertussen neusde ik in de Boekie-Boekiekraam en nam allerlei mooie gratis kaartjes mee. Uiteindelijk ging ik maar tegenover de signeertafel op een bankje zitten wachten. Hoezo groupie?
 Charlotte nam alle tijd voor me. Toch was ze zelf was ze niet helemaal tevreden, volgens haar waren de bladzijden te glad om echt mooi op te tekenen. Blijkbaar zijn ook zeer succesvolle illustratoren nog bijzonder kritisch op hun eigen werk, zelfs op een handtekening. Kleine Bente kreeg een lief klein kusje van d'r. In mijn Sinterklaasboek kwam een mooie Zwarte Piet. Ik zei maar niet dat ik zelf Marije heet. Wel maakte ik nog een foto, met de mobiel. En toen ze aanbood om nog meer boeken te doen gaf ik haar -enigszins bezwaard- ook nog Fiets. Voor m'n moeder. Toen ik zei dat ik dat zo'n leuk boekje vond en vertelde ze dat het een van haar favorieten was en dat ze wel een grotere versie zou willen maken aangevuld met nieuwe tekeningen. Leuk he?
Dolblij ging ik met een tas vol kunstwerkjes weer naar huis.

English: Recently it was children book week in Holland. Our local library invited two of my favorite illustrators to sign books. I went there and brought some books, in which they drew tiny works of art which made me so happy! I just love children book week!


1 comment:

Inge said...

De boeken van Charlotte zijn zo prachtig! Ik kan er echt een hele avond naar kijken :-) Wat gaaf dat je ze hebt kunnen laten signeren!