Sunday, 13 October 2013

Young Adult literature (and give away)

English below
Een boekenmeisje was ik. Elke woensdagmiddag fietste ik naar de bieb, met mijn vriendje Jeroen. Soms dezelfde middag nog een keer. Ik verslond boeken. In groep acht en de brugklas las ik alles van Lemniscaat. Thea Beckman, Jan Terlouw, vast bij velen van jullie bekend. Maar toen ik die allemaal gelezen had wist ik het even niet meer. Op school begonnen we met de volwassen boeken, en het eerste wat ik las 'Het Bittere kruid' van Marga Minco. Geen idee waarom scholen dat een goede introductie vinden in de volwassen literatuur, misschien omdat het zo dun is? Ik kon er als 14-jarige in
ieder geval niks mee. Gelukkig vond ik via de boeken van o.a. Ronald Giphart en Joost Zwagerman, die toen populair waren, mijn weg naar de volwassen literatuur en uiteindelijk ging ik zelfs Nederlands studeren. Maar andere leeftijdgenoten zag ik hun plezier in lezen kwijtraken en sommigen waren definitef lezer-af. Dat heb ik altijd zo zonde gevonden!Een aantal jaar geleden ontdekte ik dat ze in Amerika een heel genre gewijd hebben aan het overbruggen van het gat tussen jeugd- en volwassenliteratuur. Young Adult Literature noemen ze het. Had ík dat op m’n veertiende maar gehad. Via het label ‘YA Lit’ ontdekte ik fantastische boeken van schrijvers van allerlei nationaliteiten en al jaren is het m’n favoriete genre. Nog steeds lees ik bijna alleen maar Young Adult Literature. Gelukkig is er in de bibliotheek in mijn woonplaats een hele afdeling aan gewijd. Misschien hebben tegenwoordig alle bibliotheken dit, maar ik vind het heel bijzonder!
Ook Marlous van Oh Marie vertelde ik over mijn passie voor ‘YA Lit’, en zij vroeg me om een blog voor haar te schrijven over mijn vijf favoriete titels. Wat een feest was dat! Je leest het hier. Heerlijk om weer even opnieuw in die boeken te duiken. En wat moeilijk om leuke foto’s te maken bij zo’n blogpost. Maar het allermoeilijkst was misschien nog wel om een keuze te maken uit al m’n favoriete boeken, ik heb minimaal nog een blogpost nodig om het lijstje kompleet te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het genre? Dan kan ik je wel een tip geven. Als er een schrijver is die het genre beheerst is het John Green wel. Lees een boek van hem en je weet wat het is. Het enige nadeel is misschien dat je de lat meteen wel hoog legt voor alles wat je daarna zult lezen. Zijn laatste boek, ‘Weeffout in de sterren’, is prachtig. Ik geef ik hier mijn nederlandstalige exemplaar weg. Omdat ik de liefde voor zijn boeken graag verder verspreid –en ook een beetje omdat er binnenkort een prachtige box met al zijn engelstalige boeken uitkomt, die ik zeker ga kopen! Laat een berichtje achter als je wilt winnen. Ik hoor graag van je welk boek of welk genre jouw favoriet is. Eind volgende week trek ik een winnaar!
English
I was a little book girl. Every wednesday after school, I went to the library with my best friend, sometimes twice at the same day. But when I grew older, and I had read every book in the childrens book section, I didn’t know what to read next. At school we started with adult literature, but I didn’t like the titles they suggested and I started loosing my interest in reading. Luckily, I found my way back via the books of some young Dutch writers, who wrote about student life and such. But I know that many others never started reading again and I’ve always thought school really failed there.
I was surpirsed to find out a couple of years ago that in the USA there is a whole genre that aims at building a bridge between kids and adult literature, which is called ‘young adult literature’. It opened the door for me to many interesting authors of different nationalities, and everytime I found a new favorite I couldn’t help thinking 'Where were books like this when I was fourteen?’
When Marlous of Oh Marie was here for the photoshoot, I told her about my passion and she asked me to write a blogpost on my favorite five titles. You can read it here. I loved writing this post, I was great to dive in these books again. I found it dificult to take nice pictures to add to the post, and even harder to make a selection of my favourites.
I think I need another blogpost to complete the list!
If I made you curious for the genre and you are looking for an author to start with, John Green is your man. He’s the master of the genre and I love all of his books. Just pick one and read it! If you can read Dutch, I’m giving away my Dutch copy of his latest book. Just tell me about your favorite book or genre in the comments!


13 comments:

marieke das said...

Persepolis is de enige die ik ken hiervan! Ken veel boeken voor 12-jarige, en heb ern speciale liefde voor manga van Tezuka, boeken van Murakami... Eigenlijk weinig 'YA Lit" gelezen... Wordt tijd!

Inge said...

Ik las vroeger (en nu nog steeds trouwens) alles wat los en vast zit en ben een groot kinderboekenfan. Maar dit genre ken ik nog niet. Fijn om kennis te maken met een aantal nieuwe must read boeken!

Anouk van Bemmel said...

Ik lees graag werk van Murakami, Ammaniti en Esther Freud. De Young adult literatuur is een oude liefde van me. Favorieten zijn Anne Provoost, Floortje Zwigtman, Louis Sachar en Per Nilsson. De laatste jaren heb ik de YA lit minder gevolgd (werk niet meer in de boekhandel ;-)), maar ik laat me graag weer verleiden!

Mars said...

Sinds ik overal goede recensies lees over het boek dat jij weggeeft, ben ik nu wel heel nieuwsgierig geworden! Ik heb meerdere favoriete schrijvers, maar de boeken van John Irving vind ik altijd leuk om te lezen. Verder vind ik het boek 'Extreem luid en ongelooflijk dichtbij' ook een erg mooi boek en om een Nederlandse schrijver te noemen; De ontdekking van de hemel van Mulisch. Maar ik ben dus erg nieuwsgierig naar John Green. (Is het trouwens raar dat ik nog nooit van hem heb gehoord? En Murakami?)

Saskia said...

Een boek als Je moet dansen op mijn graf van Aiden Chambers uit 1982 (?) was ook verkrijgbaar toen ik tot die leeftijdsgroep behoorde, maar misschien toen heel moeilijk in de markt te plaatsen voor biebs en boekhandels. Hij is overigens mijn Grote YA-held, naast Philip Pullman, Meg Rosof en Jenny Valentine. Ik werk in een schoolbieb waar er gelukkig heel veel aandacht is voor het genre, dus ik heb nog vele pareltjes te ontdekken.

fotootjevandaag said...

Leuk. Ik ben dol op lezen, mijn favoriete schrijvers zijn John Irving en Haruki Murakami. Wat Young Adult betreft ben ik een beetje bevooroordeeld. Een hele goede vriendin van mij heeft nl afgelopen jaar haar eerste Young Adult roman gepubliceerd bij de Lemniscaat. Het boek heet Overstroomd en is geschreven door Eva Moraal, ik weet niet of je het al gelezen hebt, mar het is een echte aanrader.

MUS said...

Oh dat lijkt me iets voor Floyd! hij verslint veel boeken op het moment. Spinder van Simon van der Geest is zijn laatste boek dat in een ruk uitgelezen werd. En zijn zusjes en broertje lijken hem hierin te gaan volgen... Hopelijk blijft zijn liefde ook na de jeugdboeken (al kan ik me niet anders voorstellen). Ik ben benieuwd wat hij van dit boek vindt (mocht hij de gelukspik zijn en het boek winnen, lees ik hem stiekem ook... de andere spruitjes zullen vast volgen ;))
Iig dank voor de tip!

Femke said...

Mijn favoriete boek is trouwens 'Uit de zee' van Samantha Hunt. Volgens mij voor velen totaal onbekend, maar voor liefhebbers van moderne sprookjes een absolute aanrader. Verder lees ik graag boeken van Murakami en Esther Freud en zo ongeveer alles wat ik op mijn pad tegenkom.

marrits said...

Leuk Marije! Zit nu ook weer midden in de YA, aangzien ik weer mag recenseren voor het magazine van Young Adult Books. Ken je de website daarvan al? http://www.youngadultbooks.nl/
Hadden wij dit vroeger maar gehad he, al vond ik de eindeloze discussies over De ontdekking van de hemel ook best amusant!

Stephanie said...

Ik hield en hou enorm van lezen! Ben groot fan van kinderboeken die ik vroeger las. Zou graag meedoen aan je toffe give away, lijkt me een prachtig boek!

Happy in red said...

Zo herkenbaar!! En wie ooit bedacht heeft dat Jeroen Brouwers 'Bezonken Rood' een goede overgangskeuze was... AU! In Engeland had je niet echt YA Lit, maar wel chicklit met net wat meer diepte, zoals Anne Maxted, Emily Barr, Sue Townsend, Lisa St. Aubin de Terran. Die hebben mij er wel zo'n beetje doorgesleept (Lang leve mijn familie in GB). Ik vond ook de boeken van Alexandre Dumas heel fijn als tiener (La Reine Margot enzo): veel actie, lekker ongecensureerd en heel veul lie-hiefde. Boeken van Tessa de Loo gingen er bij mij ook wel in.
Groetjes,
Esther.

(PS. Doe niet mee aan de Give Away hoor, vond het gewoon leuk om even te reageren!!)

Aileen said...

Ik ben gek op lezen. Alleen sinds de geboorte van mijn zoontjes (en ik net als jij een peuter en -bijna- dreumes heb) komt er veel te weinig van. Maar dit boek lijkt me heerlijk om weer eens in te beginnen.

Groetjes,
Aileen

wijeisenijs said...

Bedankt voor al jullie comments, zo leuk! Ik reageer graag op een paar, later vandaag volgt de uitslag van de give-away

@Saskia: Dat klopt, er waren toen natuurlijk ook mooie boeken voor die doelgroep, alleen misschien iets moeilijker te vinden. Wat dat betreft is er veel verbeterd. Maar ook dat heeft een keerzijde, het lijkt soms ook wel een marketing-trucje om het YA-label op een boek te plakken. ‘Je moet Dansen op mijn graf’ vond ik ook prachtig, en ‘How I live now’. En wat goed dat je Jenny Valentine noemt, ik was haar helemaal vergeten. Maar ik heb Mierenkolonie gelezen en die vond ik prachtig!

@Mars: Extreem luid vond ik ook fantastisch! En de ontdekking van de hemel, dat was echt een ding op de middelbare school. Eindeloos over gediscussieerd met (nu) manlief. John Irving was ik ook al weer helemaal vergeten, maar ik las ooit ‘Bidden voor Owen Meany’ van hem en hoewel ik het me niet meer goed kan herinneren weet ik wel dat ik het toen een heel bijzonder boek vond. Leuk!

@fotootjevandaag: Eva Moraal ken ik niet, maar wat leuk als een vriendin een boek publiceert. Ik zal er eens naar kijken!

@MUS: Leuk dat ze zo veel lezen, mijn kleintjes (pas 1 en 2) zijn ook dol op boekjes. Soms ‘leest’de oudste de jongste voor, zo leuk! Ben beniuewd hoe dat zich ontwikkeld als ze ouder worden.

@Femke: Samantha Hunt ken ik niet, en ik weet ook niet precies wat moderne sprookjes zijn, maar daar ben ik wel benieuwd naar!

@marrits: Ja zeker ken ik die, ik volg ze al een hele tijd via de Social Media. Dat magazine kan je niet zo maar krijgen toch? Maar gaaf dat je voor ze schrijft! En ja, vroeger ook genoeg leuke boekdiscussies gehad 

@Aileen: Heel herkenbaar hoor! Ik kom ook zo weinig aan lezen toe! Voor de post op Oh Marie! Moet ik ook echt even in m’n ‘archief’ duiken, sommige titels had ik best lang geleden gelezen. Maar ik ben wel weer helemaal geïnspireerd geraakt door deze comments