Monday, 7 January 2013

52-weeks-project: Marit Tornqvist and Astrid Lindgren

English below
Marit Tornqvist is Neerlands trots op illustratiegebied. Ze werkte veel samen met Astrid Lindgren, internationaal de koningin van de kinderboeken en bekend van Pippi Langkous. Tornqvist mocht zelfs een heel kindermuseum gebaseerd op Lindgrens werk ontwerpen. De Rotterdamse bibliotheek wijdde een tentoonstelling aan haar werk en die bezocht ik afgelopen week. Ik zag er onder andere een aantal originele werken uit De Rode Vogel en stond m’n neus bovenop de illustraties om te zien hoe ze gemaakt zijn. Zo mooi! Daarom koos ik De Rode Vogel uit als eerste boek voor m’n 52-weeks-project.
De Rode vogel is een echt ouderwets sprookje over twee zielige arme weesjes die aan de nare grauwe wereld weten te ontsnappen door een rode vogel te volgen naar De Zonneweide, waar alles fleurig en fijn is.
Het is het een lief en troostrijk verhaal, maar eigenlijk hou ik niet zo van dit soort vertellingen. Maar Marit Tornqvist’s gedetailleerde en sprookjesachtige stijl past perfect bij het boek. De beschrijving van de twee verschillende werelden geeft haar de kans om te laten zien wat ze in huis heeft en wat ik zo goed aan haar vind. Ze kan én prachtige sombere taferelen tekenen, én ze kan van de pagina’s afspatten met kleur. Al is dat in dit boek eigenlijk vooral één kleur, namelijk groen. Knap he? Misschien ben ik niet helemaal duidelijk, maar kijk maar naar de end papers, dan zie je precies wat ik bedoel.
De tentoonstelling loopt nog maar tot 10 januari en je moet er naar toe, want mijn foto’s zijn een belediging vergeleken met het werk van Marit Tornqvist in het echt. Bovendien geven de vitrines vol schetsen en aantekeningen van Marit je het gevoel dat je een kijkje kan nemen in haar werkkamer, en wie houdt er nou niet van gluren in de ateliers van kunstenaars?

English
Dutch illustrator Marit Tornqvist has been working together with international queen of children’s literature and author of Pippi Longstocking, Astrid Lindgren. Which makes us Duchties (or at leastme) very proud of course. Last week I visited an expedition of her work and saw some original pieces from The Red Bird. So beautiful! Therefore, this is the first book I want to show you as part of my 52-weeks-project.
The Red Bird is a traditional fairytale about two poor orphans who manage to escape from their awful grey world by following a red bird to a happy bright place. It is a cute and comforting story, but to be honest, stories like this aren’t exactly my piece of cake. However, it is the perfect stage for Marit Törnqvist to show her talents. Her detailed and fairytale-like style is a perfect match with the atmosphere of the story. The description of the two different worlds make it possible for her to show that she is both brilliant in painting beautiful dark scenes and creating the brightest pages. In this case even with almost just one colour, green. Isn’t that amazing? Perhaps my description isn’t the best, but the end papers say it all.
6 comments:

Ideas on a shelf said...

Het is inderdaad een prachtige tentoonstelling! Liep er toevallig tegen aan toen ik een boek ging halen. (had ik even geluk) Ik vond zelf de donkere met sneeuw heel mooi.

wijeisenijs said...

@ideasonashelve: wat leuk dat je er ook geweest bent! Die was inderdaad heel mooi, ik heb er nog een foto van gemaakt, maar door de spiegeling van het glas zie je het niet zo goed...

Karen said...

Wat een leuk voornemen om illustraties van kinderboeken te bespreken! Ben gek op mooie kinderboeken... Astrid Lindgren's 'Ronja de roversdochter' bijvoorbeeld. Lees ik nog vrijwel ieder schooljaar voor in de klas. Ken je het prentenboek 'Schattig'? Over een haasje dat niet meer schattig wil zijn maar stoer. Wat niet erg lukt... grappig en mooi. ;)

wijeisenijs said...

@Karen: Dankje! En ja, nu je het zegt, die heb ik ook. Met illustraties van marije Tolman, ook zo'n talent! Is inderdaad een heel leuk boek :)

Kristel said...

Hoi,
Dank je wel voor je berichtje op mijn blog over mijn 52 weken project. Leuk hoe iedereen zijn draai er aan geeft. Ik ga je op mijn te volgen lijst zetten, kan ik kijken hoe het met jou project gaat! Succes.
groet,
Kristel

marrits said...

Leuk Marij! Goed voornemen!